Plaatsen hottub

Wanneer de hottub op de juiste locatie is geplaatst dan kunnen de steunen d.m.v. de borgpennen op de juiste hoogte geplaatst worden.
Plaats het houten blokje op de grond voor de stevigheid en draai de steun naar beneden tot het geheel klem zit. Dezelfde handeling doe je voor alle vier de steunen.
Zorg dat de hottub zo veel mogelijk waterpas staat. Dit is namelijk van belang voor een optimale circulatie en dus verwarming van het water.
Belangrijk: Niet eerder beginnen met vullen van water nadat de hottub goed op de stempels (steunpoten) is gezet. De steunen zijn namelijk bestand tegen het gewicht en de as van de aanhangwagen niet.

Hottub vullen

LET OP! Het vullen van de hottub met water moet tot boven het bovenste gat (rood omcirkeld). Dit is van groot belang voor de circulatie van water door de kunstof buizen die naar de kachel lopen. Deze kunststof buizen worden warm door het hete water, hier zijn ze goed tegen bestand. Als er echter geen water in de buizen zit dan fungeren ze als een schoorsteen met brandgevaar tot gevolg.
Vullen met water tot het juiste niveau (boven het bovenste gat) duurt 2 uren.
Zorg ervoor dat voor het vullen de afvoer gesloten is.

Kachel aansteken

Zodra de hottub is gevuld met water, en het juiste waterniveau heeft, dan zijn de dubbele wanden van de kachel en de kunststof buizen gevuld met water.
De schoorsteenpijp op de kachel plaatsen en de kachel kan aangestoken worden.
Door de warmte ontstaat circulatie. Koud water gaat door de onderste buis naar de kachel en warm water gaar door de bovenste buis naar de hottub.
Als de hottub is gevuld met koud water dan duurt het verwarmingsproces 3,5 a 4 uur, wanneer er lauw of warm water wordt toegevoegd dan gaat dit proces dus aanzienlijk sneller.
Zorg er voor dat de bijgeleverde isolatiemat op het wateroppervlak geplaatst wordt zodra het waterpeil op niveau is en de houtkachel het water verwarmt. De isolatiemat zorgt ervoor dat het de warmte vasthoudt en dit versnelt het verwarmingsproces. Deze isolatiemat houdt de warmte ook vast wanneer de hottub niet gebruikt wordt en de kachel uit staat.
Gebruik voor het stoken van de kachel enkel schoon en droog hout.

Hottub leeg laten lopen

Door middel van de bijgevoegde afvoerslang kan je het water uit de hottub afvoeren. De slang is 20 meter lang dus je hebt behoorlijk wat ruimte om een goede plaats uit te kiezen waar je het water afvoert.
LET OP! Zorg ervoor dat de kachel volledig uitgebrand is alvorens je de hottub leeg laat lopen. Als dit namelijk niet het geval is dan krijg je hetzelfde effect als eerder genoemd bij het vullen met water en aansteken van de kachel.
Als er geen water in de kunststof buizen zit en de kachel brand nog steeds dan zullen de buizen verbranden.
Zodra de hottub volledig leeg is dan kunnen de steunen weer ingedraaid worden en omhoog gezet worden en vastgezet met de borgpennen.
Als de kachelpijp afgekoeld is dan kun je deze weer loshalen en in de bijgeleverde tas doen.
Nu is de hottub weer te verplaatsen en kan hij weer achter de auto geplaatst worden.

Gebruik Pizza Oven

- Gebruik kleine stukken droog hout, liefst eiken of beuken (maximale lengte ongeveer 50 cm).
- Open de stookkamer (26) en steek het hout aan. Sluit de deur en regel de luchtcirculatie met de hendel (27).
- Verhit de oven naar de gewenste temperatuur, maar nooit hoger dan 400 graden Celsius. Boven de 400 graden kan de oven namelijk beschadigen / krom trekken etc.
- Mocht de temperatuur boven de 400 graden komen dan kun je beide deuren een stukje open zetten. De temperatuur zal dan weer wat dalen.
- Gebruik voor het bakken van de pizza voldoende bloem. Strooi bloem op de pizza bereidingsplank en leg daar het deeg bovenop. Dit zorgt ervoor dat de pizza bodem niet blijft plakken op de steen zodra je deze met de pizzaschep in de oven plaatst.
- Houd de pizza goed in de gaten zodra je deze in de oven hebt geplaatst, het gaat namelijk erg snel. Binnen een paar minuten is de pizza gereed. Je kunt de pizza nog wat na laten garen op het rooster. Dus eerst bakken op de steen en eventueel nog wat na laten garen op het rooster.
- Naast het bakken van pizza's kun je met deze oven verder alles bakken wat je thuis ook in de oven bakt, zoals ovenschotels, brood, vlees en vis.

Baktijden en temperaturen per maaltijd

330 graden 70 minuten Kalfsvlees
330 graden 90 minuten Rundvlees
360 graden 60 minuten Geroosterd rundvlees
330 graden 90 minuten Varkensvlees
330 graden 90 minuten Kip
300 graden 120 minuten Rundvlees stoofpot
300 graden 120 minuten Kalfsvlees stoofpot
250 graden 30 minuten Kabeljauw filet
280 graden 45 minuten Makreel / Zalm
250 graden 20 minuten Oesters
330 graden 60 minuten Pasta ovenschotel
330 graden 50 minuten Vegetarische ovenschotel
330 graden 50 minuten Soufflé
400 graden 8 minuten Pizza
300 graden 15 minuten Brood